perjantai 26. huhtikuuta 2019

Jaakko Heinimäki: Vapahtajan varpajaiset



Olen aiemmin tutustunut Heinimäen kirjoituksiin ja puheisiin maallisissa medioissa. Olen ihastellut hänen sujuvaa  ilmaisuansa ja inhimillisiä näkökulmiansa. Siksi tartuin tähän kirjaseen odotuksella.

Lyhyistä teksteistä koostuva "vapahtajan varpajaiset" on selvästi uskonnollinen julkaisu ja siksi paatuneen pakanan piti lukea tätä kieli keskellä suuta, jotta mitään olennaista ei jäisi huomaamatta ennakkoluulojeni vuoksi.

Koska en tunne modernia uskonnollista kirjallisuutta, Heinimäen pohdinnat ílmestyvät minulle tuoreina, vaikka ne eivät sitä olisikaan. Opettavainen oli pitkä pohdinta mystiikan ja  piisin "Näin sydämeeni joulun teen" suhteesta. Ylipäänsä ymmärrän nyt paremmin, mitä uskovaiset tarkoittavat, kun puhuvat mystiikasta. Moni muukin uskonnollinen ajatuskuvio selkeni.

Heinimäki sai kolmen sivun juttuun nivottua Jörn Donnerin, Juice Leskisen ja Gabriel García Márquezin ajatuksia elämästä, kuolemasta, elämisestä ja kuolemisesta. Tykkäsin.

Olen syvästi samaa mieltä Heinimäen kanssa siitä, miten suuri vaara on yhteiskunnan jääkiekkoistuminen:

Yhteiskunnan jääkiekkoistuminen tarkoittaa paitsi jatkuvaa "tiimin on sitouduttava menestykseen" -tyyppistä lässytystä työpaikoilla, myös epäonnistumisten selittämistä tuomaripelillä. Tai sillä, että vastustaja on hinttari.
Sen sijaan suhtaudun varauksella ajatukseen, että joulukalenterit, varsinkin suklaajoulukalenterit, olisivat syynä henkirikosten lisääntymiseen. Suklaan ystävälle tällainen ajatus on kertakaikkiaan mahdoton.



Laia Jufresa: Umami


Sain muutama päivä sitten luettua hyvän kirjan ja päätin kirjoittaa siitä. Viimeksi jotain samansuuntaista olen tehnyt lukioaikana nelisenkymmentä vuotta sitten. Ehkä on aika.

Ei sisällä juonipaljastuksia.

Jufresan esikoisromaani Umami kertoo pihapiiristä Mexico Cityssä 2000-luvulla. Vinksahtaneesti pihapiirin asunnot ovat nimetty perusmakujen mukaan.

Pihan ja maailmanmenoa tarkkailevat sekä lapset että aikuiset. Saako käyttää sanaa elämänmakuinen? Jufresa on mahduttanut teokseensa ehkä hieman liikaakin teemoja, mutta hyppelehtiminen asiasta ja ajasta toiseen ei ehdi häiritsemään, vaan vaatii palaamaan kirjaan joskus myöhemmin.

Kuolemaa käsitellään kivasti karnevalisoimatta suomalaisen painoksen pääkalloista huolimatta. Pihassa asuu gringa; Trumpin aikana helposti unohtuu, että raja vuotaa toiseenkin suuntaan. 

Jufresa on aiemmin julkaissut novellikokoelman El Esquinista, mihin voi tutustua täällä. Niminovelli löytyy myös englanniksi ja yksi novelli lisäksi hepreaksi.